Greseli comune si recomandari pentru site-ul tau WordPress

Pe buna dreptate, Oscar Wilde spunea: “Experienta este numele pe care il dam greselilor noastre”. Oriunde s-ar intampla, in viata persoanala sau in cea profesionala, toti facem greseli si nici unul dintre noi nu este perfect. Plecand de la acest lucru, astazi voi vorbi despre greselile clasice pe care le poti evita atunci cand lucrezi cu WordPress, cu precizarea ca acest articol se adreseaza cu predilectie designerilor si detinatorilor de site-uri WordPress, dar si developerii ar putea sa arunce un ochi in timp ce beau o cafea.
color-correct-coffee

Alege platforma corecta

Este o imensa diferenta intre site-ul WordPress gazduit pe un server (personal sau platit) si site-ul gazduit pe WordPress.com. Aici este primul loc in care oamenii devin confuzi si aleg gresit platforma. WordPress.com se preteaza blogerilor, artistilor si fotografilor, dar poate fi potrivit pentru orice tip de site. Pe de alta parte, wordpress.org este pentru cei ce vor sa aiba control deplin asupra site-ului lor.

Actualizeaza WordPress si pluginurile de WordPress la ultimele versiuni

Update-urile sunt o componenta importanta in mentenanta unui site WordPress. Site-urile WordPress trebuie updatate de indata ce noi actualizari sunt lansate. De exemplu, in 2013, au fost 7 update-uri de WordPress, dintre care 4 au rezolvat probleme de securitate. Atunci cand WordPress lanseaza o noua versiune, majoritatea pluginurilor lanseaza un update pentru asigurarea compatibilitatii. Nu opta intotdeauna pentru actualizarea automata, deoarece tema ta s-ar putea sa nu fie compatibila cu ultima versiune de WordPress. Fa de fiecare data un back-up inaintea fiecarei actualizari de WordPress.

Creaza back-upuri cu regularitate

Ca si in viata de zi cu zi, ar fi bine ca intodeauna sa ai un plan de rezerva. WordPress asigura tehnica pentru salvarea bazelor de date, dar poti apela si la un plugin pentru a face backup la intregul site (nu doar pentru baza de date). Unul dintre aceste pluginuri este BackupBuddy, care pe langa baza de date iti salveaza si celelalte pluginuri, teme, widgeturi si setari.

Nu folosi cuvantul “admin” pentru username

Atunci cand il instalezi, WordPress-ul seteaza automat numele de utilizator ca si “admin” cu privilegii de administrator. Acest username comun este primul pe care il vor incerca hackerii. Asta inseamna ca din start dai hackerilor jumatate din informatia despre cont. Deci schimba “admin” cat mai curand posibil, pentru a va apara de cei ce ataca cu predilectie site-urile cu “admin” ca si administrator.

Fa backup la functions.php

Deoarece functions.php este un fisier “sensibil”, o mica greseala poate distruge o intreaga tema si nu vei fi in stare sa accesezi sau sa vezi intregul site. De aceea, daca doresti sa modifici codul in functions.php asigura-te ca faci inainte un backup la acest fisier.

Instaleaza un plugin de caching

Multi dintre utilizatorii de WordPress nu sunt constienti de faptul ca viteza unui website joaca un rol important in obtinerea unui loc mai bun in ierarhia motorului de cautare google. De aceea, pentru a va asigura ca site-ul vostru poate sustine un trafic mare simultan, ar trebui sa folositi un cache plugin. Caching-ul este folosit pentru a scadea timpii de incarcare si a creste eficienta site-ului. Pentru cei ce nu vor sa se incurce cu setari avansate de caching, recomad Quick Cache.

Genereaza un fisier sitemap.xml

Harta siteurilor a fost creata pentru ca utilizatorii sa vada un index al siteului pentru o usoara navigare in pagini. De atunci Google a lansat formatul XML pentru sitemap special pentru indexarea rapida si eficienta a site-urilor. Sitemapul XML este esential in identificarea de nou continut si cum este structurat acesta. Poti apela la pluginuri dedicate, dar preferatul meu este WordPress SEO by Yoast, care pe langa generarea de sitemap-uri, face o treaba excelenta in optimizarea siteului pentru motoarele de cautare.

Foloseste Google Analytics

Panoul de administrare WordPress nu este de ajuns pentru a-ti face o idee de ansamblu asupra site-ului tau. De ce sa nu folosesti un program de analiza ca Google Analytics ce ofera o gama larga de servicii gratuite? Cu ajutorul Google Analytics poti monitoriza traficul, sa inveti despre cuvinte cheie, sa vezi comportamentul vizitatorilor si sa generezi si mai mult trafic. Trebuie sa folosesti aceasta bijuterie.

Nu ignora securitatea WordPress

Fiind o platforma populara, atrage dupa ea un mare risc de a fi atacata. Cea mai buna practica este de a face setarile de securitate atunci cand se instaleaza site-ul. Poti apela la tehnici precum schimbarea prefixului sau instalarea de pluginuri precum bulletproof security.

Creaza un formular de contact

De multe ori designerii creaza o pagina de contact unde mentioneaza doar adresa de email, rezultand un Inbox plin de spamuri. Acesta nu este modul corect de a interactiona cu vizitatorii tai. Cea mai buna solutie este adaugarea unui simplu formular de contact pentru a interactina direct cu audienta. Recomand cu caldura Contact Form 7 cu suport in limba romana. Si nu uita de codul captcha.

Sper ca recomandarile de mai sus sa fie de folos pretiosului tau site WordPress.

Sursa partiala: DesignBeep
Foto: Justin Leibow